>>7807 Bad Gateway<<

Previous Project

 

 


 

Ako stroskotanec na púšti, tak bizarne môže pôsobiť vozeň vystlaný umelou trávou uprostred Tyršovho nábrežia. Je domovom zraniteľnej bytosti, pre ktorú výkyvy vonkajšieho sveta predstavujú nebezpečenstvo. Preto trávi čas v umelom, na mieru upravenom prostredí. Správy zvonku prijíma skrz televízny prijímač, ktorý neustále chrlí informácie – navzájom sa prepletajúce, rušiace, spätne nedohľadateľné a predsa stále sa podivne opakujúce v algoritmovom zrkadlení. Nam June Paikov Buddha pre 21. storočie.

Staromódne pôsobiaci prístroj sa stáva rozhraním medzi analógovým a digitálnym prenosom informácií a chybami, ktoré v tomto prenose nastávajú. Šum a rozostrenie televízneho vlnenia sa mení na chyby prenosu a dát a komunikácie medzi jednotlivými nositeľmi informácií: či už sa jedná o glitch, ktorá poškodzuje, resp. mení vizuálne dáta, po chybové hlásenie Bad Gateway, ktorá spôsobuje fatálnu absenciu akejkoľvek hľadanej informácie. Tieto chyby majú svoje konkrétne čísla, veľmi často však, podobne ako glitch, vznikajú v procese transferu množstva dát alebo vysokej premávky na konkrétnej informačnej diaľnici.

Kapsula, ktorú Richard Kučera Guzmán v T3 – kultúrnom prostriedku vytvoril, hovorí nielen o ťaživosti a klaustrofobickej situácii prebiehajúceho či permanentne hroziaceho lockdownu, ale hlavne o mentálnej izolácii, informačnej bubline, ktorá skresľuje realitu. Chybovosť prenosu informácií kladie do súvisu s chybovosťou ich spracúvania, pričom tieto poruchy vníma ako základ hlbších defektov myšlienkových celkov, z ktorých si utvárame obraz o okolitom svete.

Jana Babušiaková / kurátorka

Previous Project Share Project :

  • Categories:
  • Share Project :
Previous Project
Previous Project